فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، پاییز 1384)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، پاییز 1384)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله مروری
  • احمد اسماعیل زاده، سیدمسعود کیمیاگر، یدالله محرابی، لیلا آزادبخت صفحه 1
    بحث الگوی غذایی، مبحثی است که اخیرا مورد توجه متخصصین اپیدمیولوژی تغذیه قرار گرفته است اما هنوز به اندازه ای که به مواد مغذی یا غذاها توجه می شود به این مقوله توجه نشده است. هر چند که هنوز هم بررسی ارتباط بین مواد مغذی و غذاها با خطر بیماری ها در اپیدمیولوژی تغذیه حایز اهمیت است، اما شواهد متعدد نشان داده اند که کارآزمایی های بالینی که بر روی یک ماده مغذی خاص متمرکز شده اند در نشان دادن اثرات آن ماده مغذی چندان موفق نبوده اند اما مطالعاتی که اثر الگوهای غذاهایی را بررسی کرده اند، اثرات مشهودی از این الگوهای غذایی را گزارش نموده اند. بنابراین به کارگیری الگوهای غذایی یک روش موثر و کارآ جهت افزایش درک ما از نقش رژیم غذایی در خطر بیماری های مزمن است. اما باید توجه داشت که الگوهای غذایی غالب در جنس های مختلف، نژادها و فرهنگ های مختلف و مناطق جغرافیایی با هم متفاوتند. لذا توصیه می شود که محققین هر منطقه الگوهای غذایی غالب آن منطقه را شناسایی کنند و بهنگام آموزش افراد جهت تغییر شیوه زندگی به منظور کاهش عوامل خطر بیماری های مزمن، بر این الگوها تاکید بورزند. مطالعه حاضر با هدف مرور مطالعات مربوط به الگوهای غذایی غالب و ارتباط آنها با خطر بیماری های مزمن انجام شده است.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، بیماری های مزمن، پرسشنامه بسامد خوراک، تحلیل عاملی، کفایت غذایی
  • مقالات پژوهشی: علوم پایه
  • حسین سالاری، بیژن فرزامی، پروین پارسالار، باقر لاریجانی صفحه 11
    مقدمه
    شناسایی گیرنده انسولین برسطح گلبول های قرمز می تواند روش مناسبی برای مطالعه تغییرات این گیرنده در بیماری دیابت و عوارض حاصل از آن باشد. روش های معمول جهت این شناسایی، بیوپسی بافت چربی یا عضلات و کشت سلول و یا تهیه تعداد مناسبی از مونوسیت ها می باشد که انجام آن با اشکالاتی همراه است. در مطالعه حاضر از گلبول های قرمز استفاده شد.
    روش ها
    تعداد ثابتی گلبول قرمز در معرض مقادیر ثابت انسولین نشانه دار و مقادیر متفاوتی انسولین غیرنشانه دار قرار گرفت و اثر رقابتی در مقابل گیرنده انسولین با سنجش رادیواکتیویته باقیمانده برروی گیرنده مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه در سه گروه سالم، دیابتی کنترل نشده (poor control) و دیابتی کنترل شده (good control) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان میل ترکیبی پذیرنده انسولین با انسولین بین افراد سالم و دیابتی کنترل نشده وجود دارد (8 00/0 P<) هم چنین تفاوتی بین میزان میل ترکیبی افراد سالم و دیابتی کنترل شده وجود داشت که از نظر آماری نیز معنی داربود (017/0 P<). به علاوه بین میزان اتصال انسولین به گیرنده اش در افراد دیابتی کنترل شده و کنترل نشده وجود داشت. (009/P
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، بنظر می رسد که بکارگیری گلبول های قرمز برای شناسایی تغییرات در گیرنده انسولین می تواند برای مطالعه گیرنده انسولین، در شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک بکار رود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، گیرنده انسولین، گلبول قرمز، انسولین نشانه دار
  • فرانک کازرونی، ابراهیم جوادی صفحه 19
    مقدمه
    خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی، 2 تا 4 برابر افراد غیر مبتلا به دیابت است. مطالعات انجام شده حاکی از آن است که عناصر دیس لیپیدمی، مستقل از یکدیگر دارای اثرات اتروژنیک می باشند؛ در شرایطی که به نظر می رسد LDL کوچک و چگال اتروژنیک ترین جز این مجموعه باشد.در این تحقیق به منظور بررسی این که آیا کنترل گلیسمی (که توسط میزان HbAlc معین می شود) می تواند دارای اثرات مطلوب بر اندازه LDL باشد، ارتباط بین HbAlc با اندازه LDL در بیماران دیابتی مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش ها
    در این تحقیق اندازه LDL در 81 نفر بیمار دیابتی در محدوده سنی 50 تا 70 سال به روش پلی اکریل امیدژل الکتروفورز (PAGE) با گرادیانت غلظتی تعیین شد. BMI داوطلبین پس از اندازه گیری قد و وزن آنها محاسبه شد. جهت تعیین غلظت تری گلسیرید و HDL-C از کیت های آنزیمی استفاده گردید. HbAlc به روش ایمونوتوربیدومتریک تعیین شد.
    یافته ها
    براساس نتایج، اندازه LDL همبستگی معنی داری با تری گلیسیرید(p<0.05،r=-0.281) جنسیت (p<0.05،r=0.232)، HbAlc (p<0.05،r=0.276) و HDL-Cو (p<0.01،r=0.215) نشان داد. به کمک آنالیز رگرسیون خطی نشان داده شد که تری گلسیرید(P<0.054وStandardized β=-0.192)وHDL-C و(Standardized β=0.214 وP<0.05) و جنس مونث(Standardized β=0.196، P<0.056) به عنوان عوامل مستقل در تعیین اندازه LDL نقش دارند. HbAlc با توجه به Colinearity شدید با HDL-C از مدل حذف شد.
    نتیجه گیری
    علی رغم همبستگی معکوس بین اندازه LDL و HbAlc،HbA1c به عنوان عاملی مستقل در تعیین اندازه LDL در بیماران دیابتی نقش ندارد. بنظر می رسد کاهش در میزان HDL-C در نتیجه کنترل ضعیف دیابت باعث کاهش اندازه LDL می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، LDL کوچک و چگال، HbAlc
  • پروانه یاوری، فریدون سیاسی، محمود جلالی، کاظم محمد، باقر لاریجانی، علی کشاورز، مریم چمری صفحه 25
    مقدمه
    ناهنجاری های لیپوپروتیین ها از جمله عوامل خطر افزایش بروز بیماری های قلبی عروقی (CVD) در افراد دیابتی به شمار می رود. اختلالات موجود در وضعیت ویتامین های گروه B و آنتی اکسیدان ها در افراد دیابتی، نقش مفید مصرف این مکمل ها را در بهبود وضعیت لیپید های خون مطرح می سازد.
    روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سو کور، تعداد 125 بیمار دیابتی نوع2 بطور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند و هر گروه روزانه برای مدت 2 ماه یکی از مکمل های زیر را دریافت کرد: 1) 10 میلی گرم2B، 10 میلی گرم 6B، 200میکروگرم 12B و 1000میکروگرم فولات؛ 2) ویتامین های گروه B و100 میلی گرم ویتامین E؛ 3) ویتامین های گروه B و 200میلی گرم ویتامین C؛ 4) ویتامین های گروه B، 100 میلی گرم ویتامین E و 200میلی گرم ویتامین C؛ و 5) دارونما.
    نمونه های خون ناشتا در شروع و انتهای کارآزمایی جمع آوری و سطوح کلسترول تام، تری گلیسرید، آپولیپوپروتیین هایA1 وB و ویتامین های E، اسید فولیک و ویتامین 12B در سرم و ویتامین C خون تام اندازه گیری شدند. تغییرات سطوح اولیه و تغییرات در طی مطالعه با استفاده از مدل general linear آزمون آماری شد.
    یافته ها
    مصرف مکمل به مدت 2 ماه تغییر معنی داری در میانگین سطوح سرمی آپولیپوپروتیین ها ایجاد نکرد. همبستگی مثبت ومعنی دار بین تغییرات ویتامین E با تغییرات آپوA1 (0.003=P) و آپوB (0.001>P) دیده شد. در رگرسیون چند متغیره سطح سرمی ویتامین E به عنوان متغیرمستقل و پیشگویی کننده سطوح سرمی آپو A1 وB (به ترتیب: 002/0=P و 001/0>P) و تغییرات سطح سرمی ویتامین 12B به عنوان متغیر پیشگویی کننده غلظت سرمی آپو B وارد معادله شدند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    سطح ویتامین E سرم نماگر مناسبی برای پیشگویی سطوح سرمی آپوA1 و B می باشد. افزایش دوز مکمل و مدت طولانی تر مداخله برای دستیابی به تغییرات مطلوب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت، ویتامین های گروه B، ویتامین E، ویتامین C، آپولیپوپروتئین A1، آپولیپوپروتئین B
  • مقالات پژوهشی: علوم بالینی
  • فرید ابوالحسنی، محمدرضا مهاجری تهرانی، عذرا طباطبایی ملاذی، باقر لاریجانی صفحه 35
    مقدمه
    با توجه به شیوع فزاینده دیابت در دنیا، اداره و درمان دیابت و عوارض آن نیازمند صرف هزینه های قابل توجهی ازطرف بیماران و سیستم بهداشتی – درمانی جامعه می باشد. با در نظرگرفتن محدودیت منابع، دولت ها می بایست با پایش مستمر سلامت جامعه، مهم ترین نیازهای سلامتی را شناسایی و با به کار گیری مداخله های کارآمد برای کاستن از بار آنها تلاش کنند. یکی از شاخص های ارزیابی سلامت جامعه، تعیین بار بیماری ها می باشد که به کمک آن سال های از دست رفته به علت ابتلا به بیماری ها محاسبه می گردد. در این مقاله، هدف برآورد بار دیابت و عوارض آن در سال 1380 در ایران با استفاده از مطالعات دهه اخیرمی باشد.
    روش ها
    با استفاده از مطالعات انجام شده دردهه اخیر در مورد شیوع دیابت و عوارض آن، بار بیماری دیابت و عوارض آن در سال1380 در ایران و در قالب شاخص DALYsیا سال های از دست رفته با ناتوانی تعدیل شده، و به کمک نرم افزار DisMod محاسبه شد.
    یافته ها
    بار بیماری دیابت در سال 1380 برابر با 306440 سال به دست آمد. در همان سال بار رتینوپاتی دیابتی ونیز نفروپاتی دیابتی هر کدام جداگانه 20532 سال،نوروپاتی 33286 سال، پای دیابتی 5848 سال و بار قطع عضو بدلیل دیابت 1573 سال برآورد شد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به بار حاصل از دیابت و عوارض آن و نیز محدودیت منابع تامین کننده نیازهای بهداشتی – درمانی جامعه، دیابت یکی از اولویت های بهداشتی – درمانی جهان و به ویژه کشور ما بوده و اتخاذ اقداماتی موثر جهت پیشگیری و درمان دیابت به منظور کاهش این بیماری و عوارض آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بار دیابت، عوارض دیابت، BALYs، DisMod
  • عذرا طباطبایی ملاذی، رامین حشمت، سیداخوان حجازی مقدم، اقبال طاهری، صدیقه سهیلی خواه، فرزانه درویش زاده، باقر لاریجانی صفحه 49
    مقدمه
    دیابت، بیماری مزمن وناتوان کننده ای است که 90% مبتلایان به آن از نوع دو هستند و متفورمین دارویی پرمصرف در کنترل قند خون در این دسته بیماران به شمار می رود. این دارو در بیماران چاقی که مشکلاتی نظیر نارسایی کلیه یا کبد نداشته باشند، به عنوان داروی خط اول درمان مطرح است. انواع متفاوتی از این دارو در دنیا وجود دارد. ما طی یک کارآزمایی بالینی دو فرم ژنریک وغیرژنریک متفورمین(ساخت شرکت های دارویی آریا و مرک) را در بیماران نوع دو دیابت از نظر میزان کنترل قند خون و لیپیدها و نیز عوارض دارویی شایع و غیرشایع مورد بررسی قرار دادیم.
    روش ها
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی دوسو کور و تصادفی شده با 60 بیمار دیابتی نوع دو(غیر باردار و تحت درمان با گلی بنکلامید) جهت مقایسه تاثیر متفورمین 500 میلی گرمی تولید داخل(آریا) با تولید خارج(مرک فرانسه) به صورت درمان ترکیبی با گلی بنکلامید و بمدت 12 هفته انجام گردید.بیماران از نظر متغیرهای قندخون ناشتا و دو ساعت بعد صبحانه،HbA1C، لیپیدهای سرم،آنزیم های کبدی، وزن، نمایه توده بدنی وعوارض دارویی شایع و غیر شایع بررسی شدند.
    یافته ها
    هر دو نوع متفورمین،اثرات درمانی یکسانی درکنترل قندخون،لیپیدهای سرم ووزن داشته وازنظرمیزان تاثیراختلاف آماری قابل ملاحظه ای با هم نداشتند.عارضه دارویی شایع در هردو نوع متفورمین،نفخ شکم(33%) بود.اختلاف آماری قابل ملاحظه ای بین این دو دارو در بررسی عوارض دارویی شایع وغیرشایع مشاهده نشد. رضایتمندی بیماران ازمصرف متفورمین در هر دو گروه در 70% موارد خوب توصیف شد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد با توجه به اثربخشی درمانی مطلوب متفورمین تولید داخل، بروز عوارض دارویی کم و مشابه متفورمین تولید خارج، قیمت بسیار پایین تولید وعرضه آن، متفورمین تولید داخل کشور جایگزین مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، متفورمین، کارآزمایی بالینی، عوارض دارویی، اثرات درمانی
  • علیرضا استقامتی، مهرشاد عباسی، عباس یوسفی زاده صفحه 59
    مقدمه
    هدف این مطالعه مقایسه کارآیی انسولین رگولار تولیدی شرکت دارویی اکسیر که در ایران استفاده می شود با اکتراپید محصول شرکت Novo Nordisk به روش کلامپ با قند خون ثابت است. این روش در ایران برای اولین بار در این مطالعه بکار گرفته شده است.
    روش ها
    آزمون کلامپ با قند خون ثابت با دو نوع انسولین مذکور در مطالعه ای تصادفی، دو سو کور و متقاطع روی 6 داوطلب مرد سالم انجام شد. داده های میزان تبادلات گلوکز شامل میزان پاکسازی قند بدن ومیزان پاکسازی انسولین بدن طی 2 ساعت آزمایش با تزریق همزمان مقادیر ثابت از پیش تعیین شده انسولین و مقادیر متغیر گلوکز با هدف تثبیت قند خون، تعیین شد.
    یافته ها
    تفاوت بارزی بین تبادلات قند و عملکرد انسولین اکسیر و Novo Nordisk با توجه به میزان قند تزریق شده تام(mg/kg688/4 در مقابل mg/kg664/6 در طی 120 دقیقه)، میزان پاکسازی گلوکز(ml/kg. 19±0.63 /0در مقابلml/kg 0.25±0.62) و میزان پاکسازی انسولین(110% در برابر 110%) وجود نداشت. هر دو ترکیب انسولین بطور یکسانی سطح انسولین خون را افزایش و سطح پپتید C خون را کاهش دادند.
    نتیجه گیری
    کار آیی و فراهمی زیستی انسولین انسانی اکسیر و اکتراپید Novo Nordisk در طی 2 ساعت مطالعه مشابه بود.
    کلیدواژگان: روش کلامپ با قند خون ثابت، نمودار کارآیی در طول زمان، فراهمی زیستی، انسولین انسانی رگولار
  • محراب مرزبان، سیدحسام الدین عباسی، امیرحسین لباسچی، پویا قابوسی، علیرضا علایی الموتی، علی اردلانی صفحه 67
    مقدمه
    تصور بر این است که افراد چاق احتمال بیشتری برای ابتلا به عوارض بعد از عمل جراحی عروق کرونر قلب دارند. مطالعات مختلفی که جهت بررسی این رابطه انجام گردیده دارای نتایج یکسانی نبوده اند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین نمایه توده بدن (BMI) و مرگ و میر داخل بیمارستانی متعاقب عمل جراحی عروق کرونر بود.
    روش ها
    بین آذر ماه 1382 تا بهمن ماه 1383، 1258 بیمار مبتلا به درگیری عروق کرونر که در مرکز قلب تهران تحت عمل جراحی بای پس کرونر به صورت ایزوله قرار گرفتند، در این مطالعه وارد گردیدند. بیماران بر اساس نمایه توده بدن به 3 گروه تقسیم شدند. در گروه اول بیمارانی قرار گرفتند که BMI آنها کمتر از 30 بود (بیماران غیر چاق). در گروه دوم بیمارانی که BMI آنها بیشتر یا مساوی 30 و کمتر از 40 بود، قرار گرفتند (بیماران چاق). بیمارانی که BMI آنها مساوی یا بیشتر از 40 بود در گروه سوم قرار داده شدند (بیماران چاق شدید). بیماران تا زمان ترخیص از بیمارستان مورد پیگیری قرار گرفتند تا معلوم شود که طی مدت زمان بستری دچار مرگ می گردند یا خیر. متغیرهای متعددی در هر سه گروه بررسی گردید تا مشخص شود رابطه معنی داری بین آنها و احتمال بروز مرگ و میر داخل بیمارستانی وجود دارد یا خیر.
    یافته ها
    بین گروه اول و دوم (غیر چاق و چاق) از نظر متغیرها یافته معنی داری یافت نشد. در گروه سوم مرگ و میر بیشتری از دو گروه دیگر مشاهده گردید. بیماران دیابتی غیر چاق نیز دارای نرخ مرگ و میر بالاتری نسبت به سایر افراد بودند. رگرسیون لوجیستیک نشان داد که توده نمایه بدن را نمی توان به عنوان یک عامل مستقل جهت پیش بینی مرگ و میر داخل بیمارستانی متعاقب عمل جراحی عروق کرونر به حساب آورد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد BMI نمی تواند به عنوان یک عامل مستقل پیش بینی کننده مرگ و میر داخل بیمارستانی در بیمارانی که تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر قلب قرار می گیرند مطرح گردد.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدن، جراحی بای پس عروق کرونر، مرگ و میر داخل بیمارستانی
  • حسین فخرزاده، مریم قدسی، آناهیتا حمیدی، علیرا معیری، رامین حشمت، رسول پورابراهیم، معصومه نوری، باقر لاریجانی صفحه 75
    مقدمه
    وجود همبستگی بین نمایه توده بدنی و افزایش فشار خون در افراد چاق اثبات شده است. از طرف دیگر به نظر می رسد که لپتین، هورمون نو یافته بافت چربی، دارای نقش مهمی در پاتوژنز چاقی باشد.در این مطالعه رابطه بین لپتین، چاقی و افزایش فشار خون در نمونه ای از کودکان چاق ایرانی بررسی شد.
    روش ها
    در این مطالعه تمامی کودکان 12-7 ساله دبستان های منطقه 6 تهران جهت چاقی غربالگری شدند. از تمامی کودکانی که دور کمر آنها بالاتر از صدک 90 سن و جنسشان بود جهت شرکت در مطالعه دعوت به عمل آمد. شاخص های آنتروپومتریک 563 دانش آموز وارد شده در مطالعه اندازه گیری شد و نمونه خون ناشتا جهت اندازه گیری لپتین به عمل آمد.برای ارزیابی ارتباط بین عوامل مختلف با چاقی، آنالیز رگرسیون خطی چند متغیره به عمل آمد.
    یافته ها
    میانگین هندسی سطح سرمی لپتین در این جامعه 2.18±8.65 نانوگرم بر میلی لیتر بود. سطوح سرمی لپتین در دختران بیشتر از پسران بود (009/0 P=). همبستگی معنی داری بین نمایه توده بدنی با سطوح سرمی لپتین، سن کودک، فشار خون سیستولیک و فشارخون دیاستولیک وجود داشت. در آنالیز رگرسیون چند متغیره پس از تطبیق برای متغیر های دیگر، فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک همبستگی خود را با لپتین از دست دادند.
    نتیجه گیری
    در کودکان چاق ایرانی نمایه توده بدنی با سطوح سرمی لپتین رابطه دارد. ارتباط مستقیم و قوی بین چاقی و سطوح سرمی لپتین، این فرضیه را که هورمون لپتین در پاتوژنز چاقی دارای نقش است، تقویت می کند. به نظر نمی رسد که لپتین به صورت واسطه ای اصلی بین چاقی و فشار خون عمل کند. هرچند که مقادیر زیاد آن به صورت عامل خطر برای افزایش فشار خون عمل کند.
    کلیدواژگان: لپتین، فشار خون افزایش یافته، چاقی دوران کودکی، شاخص های اندازه گیری بدنی، ایران
  • مقاله گزارش موردی
  • نادره طایی، فریبا طرهانی، علی مهرزاد صفدری صفحه 83
    سیرنوملیا (Sirenomelia) یک آنومالی بسیار نادر با شیوع 1 در صد هزار تولد است که نوزاد با پاهای به هم چسبیده متولد شده و در اغلب موارد چند ساعت بیشتر زنده نمی ماند.
    علت بروز سیرنوملیا ناشناخته است. دیابت مادر در دوران بارداری و تماس جنین با عوامل تراتوژن را به عنوان علل احتمالی مطرح کرده اند. در این گزارش نوزاد یک روزه متولد از مادر مبتلا به دیابت، فرزند اول خانواده، با اندام تحتانی منفرد در شهرستان خرم آباد متولد شد و بدلیل آنومالی های متعدد چند روز پس از تولد فوت نمود.
    کلیدواژگان: سیرنوملیا، پری دریایی، پاهای چسبیده
|
  • Ahmad Esmaill Zadeh *, Seyed Masood Kimiagar, Yadollah Mehrabi, Leila Azadbakht Page 1
    Concept of dietary patterns is new in the filed of nutritional epidemiology. However, it has not been focused to the extent that foods or nutrients have been considered. Although, identifying the association between nutrients and foods intake with chronic diseases is valuable yet, recent evidences have shown that the clinical trials that have used nutrients are not too successful to indicate the effects of that nutrient on the disease risk. On the other hand, the studies used dietary patterns have shown the significant effects on disease risk. Therefore, using dietary patterns analysis is an efficient method to identify diet-disease relations. However, it should be kept in the mind that dietary patterns are different across gender, ethnics, cultures and regions. It is, therefore, recommended that investigators in different countries need to assess their own community dietary patterns and emphasize on these patterns when trying to reduce chronic disease risk. The current study has been conducted to review the studies that have assessed the association of dietary patterns and chronic disease risk.
    Keywords: Dietary patterns, Chronic diseases, Food frequency questionnaire, Factor analysis, Diet quality
  • Hossein Salari, Bijan Farzami *, Parvin Pasalar, Bagher Larijani Page 11
    Background
    The determination of insulin receptors on RBC membrane is a suitable tool for the study of these receptors in diabetes and its related complications. The common methods for the study is the biopsy of fat or muscular tissues, cell culture or a preparation of certain amount of monocytes which is associated with some difficulties. Present study utilizes RBC's for this purpose.
    Methods
    Certain amount of RBCs were exposed to a known amount of labeled Insulin and varying concentration of unlabelled Insulin. The competitive effect of Insulin replacement was determined by the measurement of residual receptor radioactivity. This study was carried out in three groups of healthy, poor controlled and good controlled diabetics.
    Results
    There were significant differences between the normal and poor controlled diabetics (P=0.017). In addition differences in receptor binding was obtained between good controlled diabetics and normal which were not significant (P=0.09). All changes were inversely proportional to the HbA1C of specimen. Using Scat chard plots the number of receptors in each group, normal, poor controlled and good controlled were determined to be 1820 (± 72.8), 1026 (±40.4) and 1230 (± 49.2) respectively.
    Conclusion
    Considering the above results, it could be seen that the evaluation of the number of receptors in RBC could be a suitable tool for studying the state of insulin receptor in both physiological and pathological conditions.
    Keywords: Diabetes type 2, Insulin receptors, Red blood cell, Labeled insulin
  • Faranak Kazerouni, Ebrahim Javadi* Page 19
    Background
    Type 2 diabetic patients have 2 or 4 fold risk of coronary heart diseases. According to researches, all types of dyslipidemia independently have atherogenic properties; so it seems small dense LDL has the most effects in this case. To investigate whether glycemic control, which is assessed by concurrent HbAlc, has any favorable impact on LDL size we determined the relation between LDL size and HbAlc in diabetics.
    Methods
    In this study, LDL size was determined by non-denaturing polyacrylamide gel electrophoresis in 81 type 2 diabetics 50 to 70 aged. BMI was calculated in all participants as weight (Kg) divided by height (m2). TG and HDL-C were measured using enzymatic kits. HbAlc was determined using immunoturbidometric method.
    Results
    Based on results obtained LDL size in diabetics was significantly correlated with TG (r=-0.281, P<0.05), sex (r=-0.276, P<0.05), HbAlc (r=-0.232, P<0.05) and HDL-C (r=0.215, P<0.01). In linear regression analysis TG (standardized =-0.192 p<0.054), HDL-C (standardized =0.214 p<0.05) and female sex (standardized =0.196 p<0.056) were the independent determinants of LDL size (although they showed borderline significance). HbAlc showed high co linearity with HDL-C and was excluded from the model.
    Conclusion
    HbAlc is inversely correlated with LDL size in diabetics. However it is not an independent predictor of LDL size. It is likely that decrease in HDL-C levels due to poor glycemic control results in decrease in LDL size.
    Keywords: Type 2 diabetes_Small dense LDL_HbAlc
  • Parvaneh Yavari *, Fereydoun Siassi, Mahmoud Jalali, Kazem Mohammad, Bagher Larijani, Ali Keshavarz, Maryam Chamari Page 25
    Background
    Lipoprotein abnormalities have been identified among the several risk factors that could account for increases the risk of CVD in diabetes. Abnormal status of B-group and antioxidant vitamins in diabetes may illustrate the benefits of these vitamins supplementation on modification of lipid profiles.
    Methods
    As a randomized double blind placebo controlled clinical trial, 110 type 2 diabetic patients were randomly assigned to one of the five treatment groups and received one of the following supplements per day for a period of 2 months: 1) B-group vitamins including B2 (10 mg), B6 (10mg), B12 (200µg) and Folate (1000µg); 2) B-group vitamins and vitamin E (100mg); 3) B-group vitamins and vitamin C (200mg); 4) B-group vitamins, vitamins E (100mg) and C (200mg) and 5) placebo. Fasting blood samples at the beginning and at the end of 2 months trial were collected and analyzed for cholesterol, triglyceride, apolipoproteins A1 and B (apo A1 & B), vitamin E, folate, vitamin B12 in serum and vitamin C in whole blood. Differences in baselines models. Covariates and changes in variables during study were adjusted by analysis of covariance using general linear.
    Results
    No significant changes were found in mean serum apolipoproteins levels after 2 months of supplementation. Vitamin E variation showed significant positive correlation with variation in apo A1 (P=0.003) and apo B (P<0.001). In multiple regression analysis, serum vitamin E levels were an independent and important predictor of serum apoA1 and B levels (P=0.002 and P<0.001, respectively). Serum vitamin B12 variation was important predictor of serum apo B levels (P<0.05).
    Conclusion
    Serum vitamin E level is a good predictor of serum apo A1 and B levels. Further increases in dose of vitamin supplements and intervention period are recommended for obtaining the desirable modifications.
    Keywords: Diabetes_B_group vitamins_Vitamin E Vitamin C_Apolipoprotein A1_Apolipoprotei
  • Farid Abolhasani *, Mohammad Reza Mohagerie Tehrani, Ozra Tabatabaei, Bagher Larijani Page 35
    Background
    Since by considering increases worldwide prevalence of diabetes mellitus, and its management in the short and long–term requires significant expenditure on the part of patients and healthcare providers alike, and on the other hand existing resources fall short of the country's needs in this domain, diabetes has become one of the major health priorities in our country, as it has across the globe. Assessment of injuries due to diabetes mellitus and complications are divided to two sections: 1– economic cost of diabetes mellitus and 2 – burden of diabetes mellitus. In this study we assessed burden of diabetes mellitus and complications in Iran in year 2000.
    Methods
    We used ten years ago studies about prevalence of diabetes and complications in Iran, associated DALYs index by helping computer model (DisMod) for assessment of burden of diabetes and complications in Iran in year 2000.
    Results
    Burden of diabetes in Iran was 306440 years in year 2000. Burden of diabetic retinopathy, nephropathy, neuropathy, diabetic foot and lower limb amputation were 20532, 20532, 33286, 5848 and 1573 years, respectively.
    Conclusion
    Pay attention to this study, we will need to reduce diabetes's burden by setting serious programs about prevention and treatment of diabetes mellitus and complications. Thus, we suggest, other studies are planning for assessment of burden of other diseases. Then after comparing burden of diabetes to other diseases, government politicians are performance priorities setting for using of our country resource.
    Keywords: Burden of diabetes, Complications, DisMod, DALYs
  • Ozra Tabatabaei Malazy *, Ramin Heshmat, Seyed Akhavan Hejazy Mogaddam Sa, Eghbal Taheri, Seddigheh Soheilykhah, Farzaneh Darvishzadeh, Bagher Larijani Page 49
    Background
    Metformin is usually using for glycemic control in type 2 diabetes mellitus. The drug is the first line for obese patients without renal or liver failure. Different pharmaceutical types of Metformin are available. As a clinical trial, we compared effects of Aria Metformin (product of Aria pharmaceutical company, Iran) with Merck Metformin or Glucophage (product of Merck pharmaceutical company, France), in diabetic patients.
    Methods
    This double blind randomized clinical trial study performed with 60 non- pregnant diabetic patients, in order to comparison of therapeutic effects of combination therapy (Glibenclamide + Metformin "Aria or Merck") in a 12 weeks period. We evaluated FBS, BS 2hpp, HbA1c, lipid profile, liver function tests, weight, BMI and common or uncommon side effects.
    Results
    Not only each of two pharmaceutical types of Metformin had the same therapeutic effects for controlling of glycemia, lipid profile and weight, but also there were not difference between them in side effects. Distention was the most common side effects of two types products (33%). There is not significant difference between them in common side effects. 70% of patients were satisfied with each two kinds of Metformin.
    Conclusion
    It seems, in view of beneficial therapeutic effects of Aria Metformin, low rate of side effects, and finally low cost, Aria Metformin is a good choice.
    Keywords: Type 2 Diabetes Mellitus_Metformin_Clinical Trial_Side effects_Therapeutic effects
  • Ali Reza Esteghamati *, Mehrshad Abbasi, Abbas Yousefizadeh Page 59
    Background
    The aim of this study was to compare time action profile of regular human Insulin produced by Exir pharmaceutical Co. and Actrapid® HM produced by Novo Nordisk with euglycemic clamp technique for the first time in Iran.
    Methods
    Euglycemic glucose clamps were performed with two Insulin brands in a single-center, randomized, double-blind, and crossover study on 6 healthy male volunteers. Glucose disposal kinetics including metabolic clearance rate of glucose (MCRg) and metabolic clearance rate of insulin (MCRi) were determined during a 2-h predetermined intravenous Insulin infusion while blood glucose levels were maintained steady using variable continues intravenous glucose infusions based on method of De Fronzo.
    Results
    There were no differences in glucose kinetics or time action profile with respect to glucose infusion rates (688.4 vs. 664.6 mg/kg per 120min), MCRg (0.63±0.19 vs. 0.62±0.25 ml/kg), and MCRi(110 % vs110%) between Exir and Novo Nordisk regular human Insulin preparations. Serum insulin levels increased and serum C-peptide levels decreased with both exogenous Insulin infusions which were statistically the same for both preparations.
    Conclusion
    Time action profile and bioavailability of regular human insulin produced by Exir Pharmaceutical Corporation is comparable with commonly used Novo Nordisk preparation demonstrated by 2 hour euglycemic clamp study.
    Keywords: Euglycemic clamp technique, Time action profile, Bioavailability, Human regular insulin
  • Mehrab Marzban *, Seyed Hesameddim Abbasi, Amir Hosein Lebaschi, Pooya Ghaboosi, Alireza Alaee Alamooti, Ali Ardalan Page 67
    Background
    Obese patients are usually thought to have an increased risk for complications in coronary artery bypass grafting surgery (CABG). Several studies have been unclear about the relationship between obesity and the risk of adverse outcomes. The aim of this study was to assess the relationship between Body Mass Index (BMI) and in-hospital mortality following CABG.
    Methods
    Between December 2003 and February 2005, 1258 patients who underwent isolated CABG at Tehran Heart Center were included in this study. Patients were divided into three groups according to their BMI. Patients in group I had BMI<30 (non obese patients). In group II patients had (obese patients). Patients in group III had (very obese patients). Patients in each group were followed for in-hospital death and variables were compared to find any statistically meaningful relationship.
    Results
    No significant difference was found between non obese and obese patients (group I & II), but hypertension was more prominent in very obese patients (group III) and female sex was more prevalent in this group comparing two other groups. Mortality was more in the 3rd group as well. In non obese diabetic patients, the rate of mortality was higher than other patients. Logistic regression showed that BMI can not be considered as an independent factor to predict the risk of death in post CABG in-hospital mortality.
    Conclusion
    It seems, in coronary artery bypass grafting, BMI is not an independent factor for predicting in-hospital mortality.
    Keywords: BMI, CABG, In, hospital mortality
  • Hossein Fakhrzadeh *, Maryam Ghodsi, Anahita Hamidi, Alireza Moayyeri, Ramin Heshmat, Rasool Poorebrahim, Masoumeh Noori, Bagher Larijani Page 75
    Background
    It is well recognized that an increased body weight is often associated with increased blood pressure. Moreover, leptin an adipocyte-derived hormone is strongly suggested to have an important role in pathogenesis of the obesity. We aimed to evaluate the levels of serum leptin in association with obesity and hypertension in a sample of Iranian obese children.
    Methods
    Children from all the primary schools of a distinct of Tehran were screened for obesity. Children with a waist circumference equal to or above 90th percentile for their age and height were invited for the study. Anthropometric measurements were done and blood samples for fasting serum leptin levels were collected from 563 enrolled obese children. Multivariate linear regression analysis was used to evaluate relationship of various factors with obesity.
    Results
    Mean Serum leptin levels were 8.65 ±2.18 (ng/ml). Serum Leptin levels were higher in girls than boys (P=0.009). There were significant correlations between body mass index (BMI) and serum Leptin levels, child age, systolic and diastolic blood pressure. Systolic blood pressure and diastolic blood pressure lost their association with serum Leptin level in multivariate linear regression analysis.
    Conclusion
    BMI is independently associated with Leptin levels among obese children. This may affirm a role for this hormone in the pathogenesis of childhood obesity. It seems unlikely that plasma Leptin be a major mediator of association between obesity and hypertension. However, severe hyperleptinemia may act as a risk factor for increased blood pressure.
    Keywords: Leptin, Hypertension, Childhood obesity, Anthropometric measurement, Iran
  • Nadereh Taee *, Fariba Tarhani, Ali Safdary Page 83
    Sirenomelia is a very rare anomaly with incidence rate of one in every 100000 births. With fused legs and other different anomalies that cant be alive more than few days after birth. Etiology of Sirenomelia is unknown, Maternal diabetes mellitus and embryonic exposure with teratogenic agents have been proposed as possible causative factors. We report a case of sirenomelia was born from a diabetic mother.
    Keywords: Sirenomelia, Mermaid, Fused legs